Voor een verbinding met Office 365 heeft u minimaal nodig:

• Een active-directory gebruiker met mailbox, bekend in Office 365 voor SMTP authenticatie
    • Bijvoorbeeld ‘mailer-daemon’
    • Gebruiker moet een complex, goed beveiligd wachtwoord hebben
  • sTunnel versie 4.45
  • Toegang tot de Microsoft Online Services Portal
  • Windows PowerShell

Algemene werking
  1. Decos plaatst een nieuwe mail in de wachtrij
  2. De Decos E-mail service verwerkt deze mail en verbind naar een lokaal beschikbare smtp server op poort 25 met een authenticated user
  3. De stunnel ontvangt de SMTP commando’s op 127.0.0.1, poort 25 en verstuurt ze door naar de Office 365 ESMTP server via een TLS (secure) connectie.

SMTP server bepalen
Volg de volgende stappen om de Office 365 External SMTP server vast te stellen:
  1. Log in op de Microsoft Online Services Portal.
  2. Klik op Outlook
  3. Klik op Settings (rechts bovenin)
  4. Options
  5. Klik op About
  6. Hier staat een sectie ‘External SMTP setting’ dat er als volgt uitziet:

De benodigde informatie is:

• Server name: pod51010.outlook.com (voorbeeld)
  • Port: 587
  • Encryption method: TLS

Stunnel installeren

sTunnel configureren

Wijzig D:\Decos\Apps\stunnel\stunnel.conf.

• Gebruik onderstaand configuratiebestand en gebruik de gegevens uit stap 1:
    • protocol = smtp
    • accept = 127.0.0.1:25
    • connect = outlook365servername: outlook365serverport
  • De pop3 configuratie is optioneel

In de bijlage van het artikel vindt u een voorbeeld configuratie.

Decos e-mailmodule configureren
  • Gebruik als afzender de algemene Office 365 mailer gebruiker
  • Vul als SMTP server 127.0.0.1 in (geen localhost)
  • Gebruikersnaam is de Office 365/AD inlognaam van de mailer gebruiker. Let op; de volledige UPN gebruiker@domein.nl.
  • Wachtwoord is het wachtwoord van deze gebruiker

Mailer gebruiker send-as rechten geven op mailboxen

Omdat vanuit Decos altijd wordt ingelogd met dezelfde SMTP gebruikersnaam en wachtwoord, moet het FROM veld van een te verzenden e-mail altijd het eigen bijhorende e-mail adres zijn.

Omdat ook andere gebruikers vanuit Decos willen e-mailen, moet het mailer account toegang krijgen om het e-mail adres van andere gebruikers als afzender te gebruiken.

Hiervoor moet voor elk e-mail account dit recht expliciet aan het mailer account worden toegewezen. Dit kan met de volgende Powershell commando’s.

Powershell commando's
In de bijlage van dit artikel vindt u ook de benodigde (weliswaar in het Engels) Powershell commando's.